NSC Berbincang Dengan CSO Supaya Terlibat Secara Langsung Dalam Proses Rundingan Damai

NSC mengadakan mesyuarat untuk mencari jalan dalam melibatkan CSO menyertai dalam proses rundingan damai secara langsung. Bersama itu, membuka ruang kepada CSO dalam mengemukan saranan dengan bebas. Sivil Masyarakat Madani Selatan dalam persiapan untuk mengadakan Workshop berkenaan undang-undang hak asasi manusia antarangsa (IHL) bersama Genevacall. Manakala NDI Amerika Syarikat dan FNF Germani pula mengesyur mengadakan pentas demokrasi.

NSC Berbincang Dengan CSO Supaya Terlibat Secara Langsung Dalam Proses Dialog

Muhammad Ayub Pathan , Presiden Sivil Masyarakat Madani Selatan memberi tahu bahawa pada pada 10 April 2017 ini Sivil Masyarakat Madani Selatan menerima undangan daripada Pejabat Majlis Keselamatan Negara (NSC) sebagai Jabatan Setiausaha Jawatankuasa Pemudah Cara Rundingan Damai selatan untuk meyertai mesyuarat dengan ketua Setiausaha Proses Rundangan Damai dan wakil pegawai kerajaan yang bertanggungjawab dengan proses damai. Majlis diadakan di Hitel Imperial Narathiwat.

Tujuan mesyuarat pada kali ini untuk memberi ruang kepada sivil masyarakat atau CSO dan Pihak berkepentingan terlibat secara langsung dalam proses rundingan damai. Dan juga berhasrat supaya membuka ruang kapada semua pihak yang terlibat berbincang dan membentang pandangan dengan bebas dan selamat daripada mereka yang bertanggungjawab secara langsung.

Dan sekali gus akan memberi manfaat terhadap pengesyuran dan menetapkan polisi kerajaan terhadap proses rundingan damai. Dan memaju serta membaik pulih quality proses rundingan damai yang sedang berjalan sekarang.

Sebelum ini, Sivil Masyarakat Madani Selatan pernah menyertai mesyuarat bersama Pejabat Setiausaha Rundingan Damai pada 16 Disember 2016.

Sivil Masyarakat Dalam Persiapan Untuk Mengadakan Workshop IHL dengan Genevalcall

Pada 2 April 2017 lepas , AJK Sivil Masyarakat Madani Selatan telah mengadakan mensyuarat dalam persiapan untuk Workshop yang berkaitan dengan Undang-undang Hak Asasi Manusia Antarabangsa (IHL) dengan kerjasama Genevacall badan antarabangsa dari segi kedamai dari Persatuan Eropah yang akan diadakan bulan hadepan.

NDI Amerika Syarikat, FNF Germani Mengundang Bersama Dalam Mengadakan Pentas Demokerasi

Pada 04 April 2017 lepas National Democratic Institute –NDI dari Amerika Syarikat dan Friedrich Naumann Foundation –FNF dari Germani mengundang Ahli Jawatan Kuasa Sivil Masyarakat Madani Selatan untuk menyertai dalam perbincangan persiapan workshop  tajuk “Bagaimanakah Thailand Akan Mempejari Daripada Pelaksanaan Yang Cemerlang Di Peringkat Antarabangsa Dalam Pmerintahan Sistem Demokrasi” bertempat hotel Imperial Narathiwat pada May ini. Majlis tersebut wakil ahli politik tempatan, pegawai kerajaan dan media turut dijemput hadir.

อ่านข่าวภาษาไทย

สมช.เปิดเวทีถก หาทางดึงCSOร่วมกระบวนการพูดคุยสันติสุขโดยตรง